Tergamakkah kita membiarkan anak-anak kita keracunan makanan?

Anak-anak kecil dan warga emas adalah golongan yang lebih berisiko keracunan makanan. Ikuti tips-tips berikut untuk mengelakkan keracunan makanan:-


Tangan kita ada banyak bakteria… bakteria akan berpindah ke makanan/minuman yg kita sentuh secara langsung… Didik anak-anak kita untuk makan makanan yg sudah tercemar…


Papan pemotong hendaklah disediakan khas mengikut kegunaannya… takleh kongsi2… papan utk sayur/ buah lain… utk makanan mentah lain…

contoh gambar atas…. kalau guna papan yg sama.. bakteria dari ayam(mentah) akan berpindah ke sayur (yg lazimnya kita tak masak atau masak dlm masa singkat..)


Ha… ni lagi la… biasanya berlaku bila nak masak banyak2… time kenduri ke… kat dewan makan ke.. that’s why banyak kes keracunan berlaku kat sini.. makanan tak boleh di hidang lebih 4 jam selepas masak utk elakkan risiko keracunan makanan.


Makanan yg tak cukup masak… bakteria masih berjoget2 lagi… risiko keracunan makanan tinggi!


Haaaa… kat mana perkara ni selalu berlaku? (Sendiri mau ingat.. rasanya… semua org taukan… huhuhu…) elakkan buat perkara ni!!!


Kalau ikan pun dah busuk/berbau.. masak 3 rasa boleh jadi 4 rasa… rasa yg ke-4.. rasa nak bakar jer kedai yg jual ikan busuk…


Sebelum masak.. MESTI nyahbeku dengan sempurna.. sebab.. kalau tak nyahbeku sempurna, bahagian dalam tak masak.. bakteria hidup lagi.. siap2 joget2 lagi.. kalau makan… bakteria berjoget lambak pulak kat perut kita..


Suhu simpanan adalah KRITIKAL… next post nanti kami share suhu yg sesuai utk jenis penyimpanan…


Ni adalah perkara common… tapi masih ramai yg tak endahkan… setuju?


Tutup makanan.. elakkan disentuh makluh perosak… tikus, lalat, lipas.. dll


Kalau kita berniaga… benda ni antara pantang inspector yg datang check… kalau duit banyak nak bayar kompaun.. gunalah alatan macam gambar atas..


Ni lagi la… lalu ke kita nak makan kalau kedai macam ni?? Carik lah kedai lain.. utamakan KESELAMATAN…. KESEDAPAN nombor 2… sedap tapi tak selamat nak buat hapa!


Kursus ni WAJIB… ada dalam Akta Makanan (undang2 Malaysia).. semua kakitangan.. senang kata… dari owner sampai ke tukang sapu… semua WAJIB. DENDA hingga RM10,000 atau PENJARA 2 Tahun kalau niaga tapi takde sijil kursus ni..

RM50 jer sorang… sijil laku seumur hidup!

Call 012-634 288 utk maklumat lanjut… kami bagi lebih dari yg wajib!!



 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *